Choď na obsah Choď na menu

Geomagnetická búrka

9. 3. 2012

Od konca minulého týždňa sa astronómovia i nadšenci vybavení malými ďalekohľadmi a bezpečnými filtre môžu tešiť z výrazné škvrny na Slnku. Oblasť označená AR1429 je tak veľká, že by sme do nej nasoukali do priamky asi 9 Zemou, a jej aktivita je už teraz prekvapivo vysoká. Práve v túto chvíľu k nám od nej mieri oblak koronálnej hmoty, ktorý by dnes mohol vykúzliť vzácne divadlo v podobe polárnych septembri najmä nad USA, Kanadou a východnom Ruskom, večer možno aj nad severným českým obzorom. Záujemcovia o uzretí výnimočných polárnych septembra by však mali byť ostražití nielen dnes, ale iv nasledujúcich dňoch. Samotná škvrna bude pozorovateľná ešte asi 9 dní.




Škvrna AR1429 sa objavila na okraji severovýchodného slnečného kotúča v sobotu 3. marca. Už niekoľko dní predtým na svoju prítomnosť na odvrátenej strane Slnka upozornila niekoľkých erupciami, ktoré sa prejavili na snímkach družíc SOHO a SDO. Krátko predtým, než sa dala vizuálne pozorovať na samotnom slnečnom okraji, došlo 2. marca o 18:46 SEČ k erupcii triedy M3, čo je na škále intenzity erupcií už pomerne dosť silný záblesk.

Najväčším prekvapením bol však výbuch v stredu 7. marca len 28 minút po prvej hodine rannej nášho času. Erupcie triedy X5, ku ktorej došlo, bola jednou z najsilnejších z tohto slnečného cyklu a škvrna teda o sebe dala vedieť, že hýria skutočne vysokou aktivitou. Pri tejto erupcii bol tiež uvoľnený oblak nabitých častíc koronálnej hmoty (CME), ktorý dorazí k Zemi práve dnes. Podľa Národného úradu pre atmosférickú a oceánsku správu (NOAA), ktorý so spracovaním vplyvov slnečnej aktivity na Zem zaoberá, táto erupcia pravdepodobne prinesie tak silnú geomagnetické búrku, aby boli polárna žiara pozorovateľné aj u nás. Výskumníci z Goddardovho centra pre vyhodnotenie kozmického počasia NASA spočítal, že CME by mala doraziť dnes v 7:25 SEČ + / - 7 hodín av závislosti na intenzite by potom geomagnetické búrky mohla trvať aj niekoľko hodín. Búrka bude teda silná a pozorovatelia aj v nižších zemepisných šírkach by mali byť ostražití kvôli možným polárnym septembrom. S ohľadom na predpokladaný čas príchodu CME však majú obyvatelia SR tentoraz zlé podmienky, lepšie na tom budú obyvatelia USA, Kanady či východného Ruska. Nad naším územím navyše prechádza oklúzny fronta, oblačnosť by sa mala od západu trhať až v priebehu dnešnej noci. Pokiaľ bude búrka dosť silná aj vo večerných hodinách, šance ku uzretí vzácneho úkazu sú najmä na západe republiky. Aj tam ale možnú žiaru dosť Ochaby svit Mesiaca v splne.

Ak k žiaru nad českým obzorom nakoniec nedôjde, alebo ju prekazí počasie, netreba nutne zúfať. Z fyzikálnych dôvodov je spravidla slnečné erupcie viac geoefektivní (teda majúce vplyv na zemskej magnetické pole), keď sa aktívne škvrna nachádza najbližšie k stredu slnečného kotúča a potom po prechode touto centrálnou oblasťou. Ak teda bude aktivita v oblasti škvrny pokračovať aj v nasledujúcich dňoch, potom práve tie ďalšie erupcie by mohli priniesť oblak aktívnych častíc, ktoré vykúzli vytúžené atmosférické divadlo aj nad českým severnom obzorom. Nutné pripomenúť, že z Českej republiky boli v tomto 24. cyklu slnečnej aktivity pozorovateľné už dve polárna žiara - v nociach 5. / 6. augusta 2011 a 26./27. septembra 2011. Internetom tiež koluje fotografia, podľa ktorej bola polárna žiara viditeľná 25. januára 2012 nad Vrchlabím, jedná sa však o "falošnú" žiaru vytvorenú sfarbením vysokej oblačnosti na snímke do zelených farieb.

Skupinu slnečných škvŕn AR1429 môžete pozorovať aj malými ďalekohľadmi (či podľa niektorých pozorovaní aj voľným okom), ak použijete bezpečný filter. Okrem tejto skupiny je tiež výrazná, avšak len ďalekohľady pozorovateľná AR1428. Súčasnú aktivitu polárnych septembra môžete sledovať na našom Aurorálním monitore, tiež si prezrite súčasnej družicové zábery Slnka. Najnovšie správy z diania na Slnku aj fotografie polárnych septembra zo severnejších štátov si môžete dennodenne prezerať na stránke Spaceweather.com.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.