Choď na obsah Choď na menu

Hodina Zeme

3. 4. 2012

Hodina Zeme v sobotu 31. marca 2012


Slovenská republika sa aj tento rok v rámci kampane Hodina Zeme ponorí do tmy. Hodina Zeme je celosvetovou akciou (www.earthhour.org), ku ktorej sa každoročne pripája niekoľko tisíc miest, milióny ľudí, množstvo súkromných subjektov, pamiatok ...


V Slovenskej republike sa akcia tento rok koná v tomto rozsahu tretíkrát. Hodina Krajina je akciou primárne klimatickú - touto demonštratívny formou dávajú ľudia naprieč celým svetom najavo, že požadujú po svojich politických reprezentantoch urýchlenú dohodu na zníženie emisií CO2. Zhasnutia veľkého množstva svetiel ale tiež prináša možnosť pozrieť sa na oblohu aj z miest, kde to inokedy svetelné znečistenie neumožňuje. Hodina Krajina prebehne v sobotu 31. 3. 2012 od 20:30 do 21:30.

K najväčšiemu celosvetovému happeningu na podporu ochrany životného prostredia sa hodinovým zhasnutím pripojí pamiatky ako hrad Karlštejn, pražský Tancujúci dom alebo Žižkovský televízny vysielač. Verejné osvetlenie alebo nasvietenie budov spoločne s nimi prisľúbili zhasnúť tiež Děčín, Liberec, Opava a päťdesiatka ďalších obcí.

V roku 2011 sa k Hodine Zeme pridalo po celom svete viac ako 5200 miest v 134 krajinách a kampaň zasiahla viac ako 1,8 miliardy ľudí. V Českej republike sa happeningu zúčastnilo 134 miest a obcí, 60 firiem a tisíce jednotlivcov. To bol asi štvornásobok oproti roku 2010. Hodina Krajina prebieha symbolickým hodinovým zhasnutím svetiel, či už verejného osvetlenia, nasvietenie pamiatky, štítu firmy alebo vlastnej obývačky. Tento jednoduchý, ale pritom viditeľný čin je signálom pre verejných činiteľov, že je potrebné venovať viac pozornosti ochrane životného prostredia, najmä ochrane klímy.

Svetelné znečistenie je možné zaznamenávať a mapovať v rámci celosvetového projektu Globe at Night. Od 11. do 20. apríla nás ešte čaká jedno pozorovacie okno.