Choď na obsah Choď na menu

objaveie novej kométy na južnej pologuly

9. 3. 2012

Obyvatelia južnej pologule mali opäť šťastie a mohli na oblohe uvidieť voľným okom veľmi jasnú kométu s nádherným chvostom: C/2011 W3 (Lovejoy). My, obyvatelia severnej pologule, sme bohužiaľ túto predstavenie mohli zažiť len sprostredkovane na našich monitoroch. Nie je to ale "ono". Ovšem dlhoročný pôst po veľmi jasné kométe severnej oblohy môže mať v dohľadnej dobe koniec. Kométou, ktorá by mohla splniť naše túžobne želanie, sa môže stať vlani objavená C/2011 L4 (Panstarrs).




O tejto kométe ste už mohli čítať v článku Bude kométa Pan-STARRS sladkou odplatou?. Jedná sa o dlouhoperiodickou kométu objavenú dlho pred priechodom u Slnka; ten nastať na jar budúceho roka. Jasnosť kométy je však veľmi neistá a zatiaľ čo podľa optimistických predpovedí sa môžeme tešiť na nádherné divadlo, pesimistická predpoveď by pri splnení znamenala iba jasnejšie kométu pre triedry.

Rozlúštiť záhadu, čo uvidíme na jarné oblohe v budúcom roku, sa pokúsil aj tím slovenských astronómov pracujúci s robotickým ďalekohľadom FRAM v Argentíne.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.